ust_diller

All Language

Sretna Zajednica Ashaba

     Časni ashabi su svoja srca ispunili ljubavlju prema Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i bili mu pokorni u svakoj prilici, što im je omogućilo da se ukrase njegovim ahlakom i zasluže pohvale Uzvišenog Hakka, koji u Kur'anu za njih kaže:
     "Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede u ihsanu, dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh." (Et-Tevbe, 100)
     Mi nemamo mogućnost da budemo ashabi Allahovog Poslanika, alejhis-salatu ves-selam, ali možemo biti od onih vjernika "koji ih slijede u ihsanu" do kraja svoga života, nastojeći da steknemo Allahovo zadovoljstvo.


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-6053-02-314-2

  

Civilizacija Utemeljena na Vrlinama - 1

    Čovjek je biće koje uvijek zadivljuju karakterne osobine i ličnost drugih ljudi. Ta njegova sklonost utkana je u njegovu prirodu, stoga on u životu oponaša i slijedi samo one ljude kojima je zadivljen, a oni, kao takvi, zauzimaju posebno mjesto u njegovom životu. Iz navedenog možemo zaključiti da u razvoju čovjekove ličnosti najveći uticaj imaju osobe koje voli, a posebno ako je njegova ljubav prema njima na stepenu zadivljenosti. Dodamo li tome činjenicu da čovjek poprima manire osobe koju voli i koju prihvata kao uzor u životu, vrlo lahko ćemo spoznati da su islamski velikani, kao uzori, zapravo Božiji dar kojim muslimani postižu pohvalne osobine i istinske vrline.
    U tom smislu su Allahovi vjerovjesnici, alejhimus-selam, i njihovi nasljednici – alimi i arifi, bili pravi uzori u životu muslimana kroz historiju, predstavljajući istinske vrijednosti i vrline ispunjene iskrenošću. Iza sebe oni su u naslijeđe ostavili takve ljepote koje nikada ne mogu iščeznuti, uspostavljajući neprikosnovenu “civilizaciju utemeljenu na vrlinama”.


Osman Nûri Topbaş

  

Muhammed Mustafa Sallallahu Alejhi Sellem - 1

     Ova knjiga govori o životu plemenitog Poslanika, Muhammeda Mustafe, sallallahu alejhi ve sellem. Naravno, kao što je čovjek nemoćan da istinski spozna njegovu vrijednost, isto tako je nemoćan da jezikom opiše sve njegove vrijednosti i vrline. Naš plemeniti Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, predstavlja dragulj čiju vrijednost spoznajemo u onoj mjeri koliki su naša ljubav i poštovanje prema njemu. Ovo djelo je napisano s ciljem da se upozna njegov život i usvoje njegove vrline. Na kraju, ovo je životopis (siret) našega Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, kojim će se, inšaallah, uvećati naše znanje o njegovom blagoslovljenom životu, a može se koristiti i kao udžbenik u nastavi.


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-9944-83-322-6

  

Muhammed Mustafa Sallallahu Alejhi Sellem - 2

     Vrijednost Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kod njegovog Uzvišenog Gospodara je tolika, da je pokornost Poslaniku poistovijećena sa pokornosti Allahu Uzvišenom. Ukazivanje poštovanja Allahovom Miljeniku je ispit bogobojaznosti, a najmanji oblik nepoštivanja njegove ličnosti predstavlja uzrok poništavanja dobrih djela. Predvodnik svih vjerovjesnika, Muhammed Mustafa, sallallahu alejhi ve sellem, medinski period je proveo učvrščujući Allahovu vjeru u srcima vjernika i izgrađujući dvorac islama na postojanim temeljima i dobročinstvu koje vodi ka Džennetu.


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-9944-83-485-8

  

Milost Svjetovima Muhammed Trajna Mu’džıza Kur’an Časni

     Kur'an Časni je dar koji je Allah Uzvišeni preko Svog posljednjeg poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, darovao ljudskom rodu, kao spas od provalija zabluda u koje se čovjek može strovaliti, ukoliko njegov razum i njegova srčana stremljenja nisu odgojeni i oplemenjeni Objavom (wahj).  
     Plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predstavlja jedinstven božanski dar, jer je on svojim ličnim primjerom pokazao ljudskom rodu kako će živjeti u skladu sa kur'anskim propisima (ahkām) i etikom (ahlāk); svojim plemenitim životom je potvrdio da je islam vjera istine i sreće u pravom smislu.


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-9944-83-832-0

  

Moja Divna Vjera - 1

     Jedini razlog našeg postojanja na ovome svijetu je spoznaja Allaha i ibadet Njemu Uzvišenom, zbog čega smo i priredili ovaj udžbenik.
     Priređujući ovaj udžbenik vodili smo računa o nekoliko stvari:
     -Na udžbeniku su radili eminentni stručnjaci islamskih nauka. Koristili su se izvorima i literaturom namijenjenoj djeci uzrasta 10 – 15 godina
     -Udžbenik je obuhvatio naučne teme koje će, nadamo se, zadovoljiti svakodnevne potrebe čitalaca za osnovnim praktičnim islamskim znanjem.
     -Svaku oblast započeli smo pričom koja ostavlja trag i budi želju za spoznajom islamskih propisa.
     -Ukazali smo na mudrost i koristi ibadeta.
     -Lekcije smo ukrasili ilustracijama i slikama i vizualno ih približili čitaocima.
     -Spomenuli smo određena iskustva velikana ummeta i na taj način približili materiju čitaocima.
     -Na kraju svakog poglavlja postavili nekoliko pitanja kako bi se moglo provjeriti usvojeno znanja.


Faruk Salman
Nazif YIılmaz
Dr. Recep Özdirek
ISBN: 978-6053-02-663-1

  

Ličnost bez premca Muhammed Mustafa

     Mevlana Halid Bagdadi, k.s., o Resulullahovom blagoslovu i milosti svim svjetovima, u svom Divanu kaže: Zbog njegove časti mnoga pjesčana mora daju svijetle bisere, od tvrdog kamenja nastaju jakuti i dijamanti, a od trnja mirisne ruže. Ako se u jednoj basči spomene nesto od njegovog lijepog ahlaka, nećes naći nijedan pupoljak koji neće procvjetati...


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-9944-83-217-5

  

Razum i filozofija kroz prizmu islama

     Historija je svjedok da filozofija života onih koji čovjeku obećavaju sreću i blagostanje na ovome svijetu nije usrećila ni njih, a niti njihove sljedbenike. To je zbog činjenice što je filozof, ustvari čovjek koji posjeduje ograničene mogućnosti i koji nije u stanju da (spo)zna srž stvari bolje od njihovog Stvoritelja. Potpomognuti božanskom podrškom, vjerovjesnici i njihovi nasljednici među učenjacima pružaju ljudskom rodu recept za postizanje sreće na oba svijeta, a poslije prolaznog života na ovome svijetu oni nastavljaju živjeti u srcima ljudi.


Osman Nûri Topbaş
ISBN: 978-6053-02-315-9

  

  1. Page :
  2. |
  3. 1
STATISTICS :    Total number of languages : 58    Total number of materials : 1.610    Total number of downloads : 2.343.397      ALL STATISTIC

Coded by ibbsoft